Show menu

Etänä olen enemmän läsnä

Olen toiminut yrittäjänä Lapissa vuodesta 2009 alkaen. Koulutan ja konsultoin sitouttavien ja inspiroivien viestintäsuunnitelmien teossa sekä tarjoan monipuolisia tekstisuunnittelupalveluita viestinnän eri välineisiin. Toisin sanoen perehdyn, kirjoitan ja puhun työkseni.

En koskaan suunnitellut yrittäjäksi ryhtymistä. Siinä vain kävi niin, että rakastuin, muutin tänne ja jätin samalla vakituisen suunnittelijan työni Oulun ammattikorkeakoulun viestintäpalveluissa. Inarissa ei ollut silloin koulutustani ja työkokemustani vastaavaa työpaikkaa, jota hakea, joten päädyin työllistämään itseni yrittäjänä. Alan vaihtamista en edes harkinnut, sillä viestintä on minulle ammatin lisäksi intohimo.

Työskentely kaukana erämaan luonnon keskellä on antanut parhaan mahdollisuuden keskittyä olennaiseen. Minun ei tarvitse stressata parkkipaikan löytymistä, joukkoliikenteen aikatauluja eikä palaverista toiseen siirtymistä. Vältän käyttämästä sanaa etätyö, koska Lapissa tunnen olevani enemmän läsnä. Otan asiakkaani viestinnän kehittämisen haasteet mukaan vaikka siikaverkoille ja punnitsen niitä siinä samalla. Saalista rannalla suomustaessa ja paluumatkalla polkua tallatessa tiedotteen tai jonkin muun konkreettisen tuotoksen teksti rakentuu valmiiksi ja takaisin työpöydän ääreen palattuani kirjoitan sen yhdeltä istumalta valmiiksi.

Kaukaa näkee joskus paremmin. Fyysinen etäisyys helpottaa kehtaamista ja asiassa pysymistä. Koen usein, että minulle maksetaan ennen kaikkea kuuntelusta ja rehellisestä näkemyksestä.

Toivon, että jatkossa voin yhä useamin jakaa tämän inspiroivan ympäristön ja toivottaa asiakkaitani muualta Lappiin hetkeksi suunnittelemaan menestystarinoita.

Viestintä on keskeinen osa kaikkea muutosta. Viihdyn erinomaisesti muutoksen kulisseissa, kun työskentelen valokeilassa toimivien puolesta. Vuonna 2017 haastoin muutosviestinnän osaamiseni ihan uudesta näkökulmasta lähtemällä mukaan kuntapolitiikkaan. Halusin lähteä lisäämään päättäjien ja viranhaltijoiden ymmärrystä siitä, mitä tarkoittaa yrittäjäystävällinen elinkeinopolitiikka ja miten se yhdessä asukkaiden omaehtoisen toiminnan tukemisen kanssa palkitsee kunnan työpaikkoina ja palveluina. Kuulostaa helpolta, eikö? Mutta kun lappilainen yrittäjä vie "tehemä pois" -asenteensa mukanaan kunnalliseen päätöksentekoon ja törmää siellä erilaisten intressiryhmien näkemyksiin, joutuvat argumentointi- ja neuvottelutaidot armottomaan testiin. Intohimo voi kääntyä jopa haitaksi, jos unohtuu kuunnella.

Luottamustehtävien hoitamisessa ja viestinnän ammattilaisen työssä on mielestäni paljon yhteistä.

Kasvatan ymmärrystäni uusista asioista, etsin ja jaan tutkittua tietoa, verkostoidun uusien ihmisten kanssa, seuraan kehitystä ja pyrin löytämään uusia toimintatapoja yhdessä keskustellen, erilaisia näkemyksiä yhteen sovittaen sekä rohkeasti ideoiden ja kokeillen. 

Silti minulle on edelleen uutta muodostaa julkisia mielipiteitä muustakin kuin viestinnästä. Eskelisen tuomalle mielipiteiden sanominen ääneen ei aina ole helppoa. Suljettujen ovien sisällä se kyllä onnistuu – kysy keneltä tahansa minun kanssa samassa kokouksessa olleelta! Mutta nyt haluan opetella jäsentämään perehtymiseni tuloksia blogini välityksellä kaikille kiinnostuneille. Blogin nimi on samalla pyyntö sinulle: Korjaa, jos olen ymmärtänyt väärin!

Pyrkimykseni on löytää ne taikasanat, joilla saadaan aikaan vaikuttavaa viestintää.

Miia Kärnä
velho itse

 

CV

Työkokemus tutkintoon valmistumisen jälkeen
Viestintäasiantuntija/yrittäjä, Viestintätoimisto Lapin Loitsu 2009–

Process Manager, Tunturi-Lapin Kehitys ry 20.5.2015–29.2.2016

Suunnittelija, Oulun seudun ammattikorkeakoulu / Viestintäpalvelut 1.9.2005–18.8.2009
Toimistosihteeri, Oulun seudun ammattikorkeakoulu / Opintotoimisto 17.1.–31.8.2005
Tuotantoassistentti, Videcam Oy 18.9.–31.12.2004

Koulutus
Mediatutkimuksen perusopinnot 2019, verkko-opinnot, 25 op, Turun yliopisto, Avoin yliopisto-opetus

Kulttuurialan korkeakoulututkinto 2004, medianomi (AMK), Lahden ammattikorkeakoulu, Muotoiluinstituutti

Ylioppilastutkinto, Oulun Lyseon lukio 1998


Pressikuvat

Voit hyödyntää näitä kuvia esittelyissäni. Jos käytät kuvia jossain, kerrothan siitä minulle. Muista mainita julkaisun yhteydessä myös kuvaajan nimi. 

Kuvat: Juha Kauppinen Photography

Saisiko olla silloin tällöin vinkkejä
vaikuttavaan viestintään?

Required

Tietosuojaseloste

MIIA KÄRNÄ
miia@lapinloitsu.fi
044 306 1670

OTA YHTEYTTÄ

Kysy, kommentoi, pyydä tarjous tai ehdota yhteistyötä!

Required
Required
Required
Captcha Code