Show menu
08.03.2019
Lappi | Vaikuttaminen

Lapin 100 parasta naista 2019

Ketkä ovat Lapin vaikuttajanaiset vuonna 2019? Millaista osaamista ja millaisia esikuvia Lapista löytyy?

Keväällä 2011 haastoin Lapin Loitsun asiakkaat ja yhteistyökumppanit sekä lappilaismediat huomioimaan Lapin naisvaikuttajia. Taustalla oli Helsingin Sanomissa naistenpäivän kunniaksi julkaistu lista sadasta parhaasta suomalaisesta naisesta (6.3.2011). Hesarin listalle valikoitui urallaan poikkeuksellisen menestyneitä taiteen ja tieteen tekijöitä, elinkeinoelämän eliittiä, poliitikkoja ja yrittäjiä. Lapista joukkoon ylsivät muun muassa lääkäri ja Vuotos-aktivisti Helena Tiihonen, yrittäjä Päivikki Palosaari ja kirjailija Kirsti Paltto.

Lapin sadan parhaan naisen listalla halusin laajentaa tietoisuutta pohjoisen vaikuttajanaisista sekä herättää keskustelua siitä, voiko pohjoisesta käsin vaikuttaa valtakunnallisesti. Tällä kysymyksellä ei mielestäni ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa, mutta keräsihän tuo otsikko huomiota.

Lapin lista täyttyi ehdotusjärjestyksessä. Karsin joukosta ainoastaan sellaiset naiset, jotka eivät olleet Lapissa vaikuttavia tai Lapista lähtöisin. Projekti johti mielenkiintoiseen keskusteluun paikallislehti Inarilaisen toimittaja Annamari Niskasen kanssa siitä, miksei Hesarin listalle yltänyt naisvaltaisten alojen osaajia. Pohdimme myös sitä, että riittääkö pelkkä status tekemään esikuvan. Tuo Inarilaisessa julkaistu aukeaman juttu tuli minulle vastaan toissapäivänä, kun pengoimme Inarin Yrittäjät ry:n sihteerin ja puheenjohtajan kanssa yhdistyksen arkistoja. Joku oli laittanut sen talteen!

Vuonna 2011 ei ollut vielä somea nykyisessä mittakaavassa, joten nyt naistenpäivän kunniaksi haluan kokeilla, millaisia naisvaikuttajia Lapista tänään halutaan nostaa esille. 

Ehdota siis Lapissa vaikuttavaa tai Lapista lähtöisin olevaa esikuvaa Lapin 100 parasta naista 2019 -listalle lähettämällä minulle enintään kolme ehdotusta mielellään perustelujen kera sähköpostitse, tekstarilla, WhatsApilla tai kommentoimalla somekanavissani julkisesti tai yksityisesti. En julkaise ehdotusten tekijöiden nimiä. Päivitän listaa tähän alle.

Lapin 57/100 parasta naista 2019

Katja Kurkinen, Kittilä
Suomen ehkä paras vakuutusasiamies, siinä sivussa pelaa somemogulina twitteriä läpi.

Ira Pääkkölä, Kolari
Hoitoalan rautainen ammattilainen ja kivenkova, paneutunut kuntapoliitikko.

Johanna Koivumaa, Kolari
Ruoski kehitysjohtajana Kolarin lentoon. Myös innovatiivinen yrittäjä.

Ulla Hynönen, Inari
Inarin kunnan koulujen kansainvälistäjä.

Katri Kittilä, Inari
Musiikin monialainen ammattilainen, jota ilman Ivalon kulttuuritarjonta olisi paljon köyhempää.

Paula Hautala, Inari
Kaikkien inarilaisten äiti.

Niina Pietikäinen, Muonio
Suomen toiseksi suurimman safariyrityksen, Harriniva Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja, Lapin matkailun yhteisten asioiden ajaja, Lapin kauppakamarin hallituksen jäsen ja matkailuvaliokunnan puheenjohtaja, Muonion matkailuyhdistyksen hallituksen jäsen, TEM:n ja MaRa:n matkailuvaliokuntien jäsen sekä Lapin vastuullisen matkailun verkoston perustaja.

Sanna Kärkkäinen, Rovaniemi
Visit Rovaniemen toimitusjohtaja, joka on ollut viemässä Rovaniemen matkailua maailmankartalle muu Lappi mukanaan jo kahdeksan vuotta. Sanna vaikuttaa matkailun edunvalvonnassa muun muassa kauppakamarin matkailuvaliokunnassa sekä Visit Finlandin Advisory Boardin puheenjohtajana.

Kristiina Kukkohovi, Kittilä
Digitalisoi Lapin matkailua todella isolla energialla, luotsaa Finnair Holidaysia.

Terhi Luokkanen, Tornio
Tornion Osuuspankin toimitusjohtaja, joka edistää panoksellaan Lapin kestävää menestystä.

Anne Harju, Salla
Sallan Osuuspankin toimitusjohtaja, joka edistää panoksellaan Lapin kestävää menestystä.

Laura Harju-Autti, Ylitornio
Ylitornion Osuuspankin toimitusjohtaja, joka edistää panoksellaan Lapin kestävää menestystä.

Kristiina Tikkala, Kolari
Kolarin uusi kunnanjohtaja.

Katsumi Yläharju, Raanujärvi/Ylitornio
Japanilainen muotoilija, jonka blogi on ollut kävijämääriltään Japanin suosituimpia. Katsumilla on perheensä kanssa kotimajoitusta ja -aktiviteetteja tarjoava yritys, joka tarjoaa japanilaisille mahdollisuuden tutustua lappilaiseen kulttuuriin ja käsityöperinteeseen.

Taija Jurmu, Rovaniemi
Teki vuosia ansiokasta maakunnan edunvalvontaa Lapin kauppakamarin varatoimitusjohtajana ja omistaa nyt asianajotoimisto Jurmun. Asianajaja Taija Jurmu toimii muun muassa OP Osuuskunnan hallintoneuvostossa ja Rovaniemen Matkailu- ja Markkinointi Oy:n hallituksessa.

Terttu Utriainen, Rovaniemi
Arvostettu rikosoikeuden osaaja, jonka lausuntoja päivänpolttaviin rikosjuttuihin saamme vieläkin lukea mediasta professori emerituksen eläkkeelle jäännistä huolimatta. Ei pelkää sanoa suoraan näkemystään vaikeistakaan asioista. Näyttää hienoa naisena uran luomisen mallia.

Elsi Malkki, Rovaniemi
Lapin kauppakamarin edunvalvonnan ja vaikuttamisen asiamies, yksi tehokkaimmista ja aktiivisimmista Rovaniemen ja Lapin edun eteen työskentelevistä ihmisistä. Laitaa itsensä aina likoon mitään säästämättä ja verkostoituu ammattitaidolla.

Vuokko Tieva-Niittyvuopio, Utsjoki
Utsjoen kunnanjohtaja.

Tinja Myllykangas, Inari
Suomen brändilähettiläs.

Riikka Karppinen, Sodankylä
Vihreiden eduskuntavaaliehdokas, kunnanvaltuutettu, ympäristövaikuttaja ja reservin kersantti.

Satu Miettinen, Rovaniemi
Varadekaani, palvelumuotoilun professori Lapin yliopistossa. Tehnyt merkittävää tutkimustyötä palvelumuotoilun parissa Lapin alueella ja kansainvälisesti.

Tea Latvala, Rovaniemi
Puudildoyrittäjä.

Kati Mansikkasalo-Jurvelin, Rovaniemi
Voittanut koiravaljakkourheilulajeissa 13 SM-kultaa, yhden maailmanmestaruuden, yhden MM-hopean ja yhden EM-pronssin.

Liisa Holmberg, Inari
Sevettijärveltä lähtöisin oleva kulttuuri- ja koulutusalan voimanainen. Entinen Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtori vaikuttaa nykyisin Kautokeinossa International Sámi Instituten elokuvakomissaarina.

Aino Huilaja, Kittilä
Kaukosen lahja maailmalle. Journalisti, dokumentaarisen Say What -sarjan tuottaja.

Katja Gauriloff, Rovaniemi
Elokuvaohjaaja, jonka Baby Jane tuli juuri teattereihin.

Helena Junttila, Sodankylä
Taidemaalari ja graafikko Sodankylän Askasta. Näyttelyitä pitkin maailmaa.

Merja Aletta Ranttila, Inari
Saamelaiskuvataiteilija.

Johanna Ikäheimo, Rovaniemi
Lappset Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Virpi Suutari, Rovaniemi
Rovaniemeläislähtöinen dokumenttiohjaaja. "Vain tosinainen Lapista voi olla myös Martti Suosalon vaimo. Sivujuttuja nää taiteilijaprofessorihommelit ja dokkarit."

Nina Granrot, Sodankylä
Sodankylän Kieringistä kotoisin oleva sanoittaja, jonka kynästä ovat muun muassa Suvi Teräsniskan kappaleet Elämäni miehiä ja Pohjantuuli sekä Pate Mustajärven Kotijoki, jonka taustalla elettyä elämää Kieringistä. Elonkerjuun tuore hitti Elämäntuli on syntynyt Granrotin tekstin innoittamana.

Katariina Imporanta, Rovaniemi
Upeaa duunia Lapin matkailun edistämiseksi matkailun ohjelmapäällikkönä House of Laplandissa.

Kaarina Määttä, Rovaniemi
Professori ja apulaisrehtori Lapin yliopistossa. Vaikuttava työura Lapin yliopistossa ja kasvatustieteen parissa. Ohjannut yli 70 väitöskirjaa.

Satu Uusinautti, Rovaniemi
Kasvatustieteilijä, kasvatuspsykologian professori Lapin yliopistossa. Aktiivinen vaikuttaja kotimaisella ja kasvainvälisellä tutkimuskentällä.

Anu Pentik, Posio
Taidekeraamikko, Pentik Oy:n perustaja ja suunnittelija, joka antaa menestymisen mahdollisuuksia edelleen nuorille.

Päivikki Palosaari, Kittilä
Yrittäjäneuvos.

Hanna Kanto, Tornio
Taiteilija, joka teoksissaan tuo vahvasti esiin Lappia ja lappilaista kulttuuria. Asuu ja työskentelee nykyään Haaparannalla, mutta teokset vaikuttavat ympäri maailmaa.

Kaija Kärkinen, Sodankylä
Laulaja-sanoittaja-näyttelijä.

Anu Jormalainen, Rovaniemi
Tunnustettu taidekriitikko, jonka ansiosta saamme nauttia loistavista pohjoisen pallonpuoliskon taide-, kulttuuri- ja festivaaliarvioista sekä reportaaseista Lapin Kansassa.

Terhi Tuovinen, Inari
Valokuvaaja ja Instagram-vaikuttaja.

Hilda Länsman, Utsjoki
Utsjoella varttunut upeaääninen muusikko.

Petra Laiti, Inari
Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja.

Hannele Pokka, Simo
Ruovedellä syntynyt, mutta pitkään Lapissa vaikuttanut poliitikko, joka ponnisti valtakunnanpoliitikkaan Lapista. Pitkän linjan toimija.

Noora Vaarala, Kittilä
Kirjallisuudesta ja popmusiikista kirjoittava kulttuuritoimittaja.

Heidi Alariesto, Rovaniemi
Vahva vaikuttajanainen, kansanedustajaehdokas Liike Nytin riveissä.

Mari Lappalainen, Inari
Yrittäjä, merkittävä työllistäjä ja innovatiinen matkailun kehittäjä Nellim Wilderness Hotels & Safaris -ketjun taustalla.

Anne Harju, Inari
Korpikartanon omistaja, Visit Inarin perustaja, tehnyt 15 vuotta Inarin kylän matkailun hyväksi töitä. Annelle kuuluu iso kiitos matkailun noususta ja kansainvälistymisestä Inarin kylällä.

Hilja Pettersson, Inari
Ivalolaisen Kenkä ja asu -kaupan edesmennyt yrittäjä, joka vielä yli 90-vuotiaana pyöritti yritystään.

Pirjo Karvonen, Inari
Rohkea ja periksiantamaton nainen oman kansainvälisesti menestyneen vaatemallistonsa sekä juuri julkaistujen runoteosten kanssa.

Kerttu Helynen, Kittilä
Pienyrittäjä ja aktiivinen järjestöihminen, joka voin vuosien varrella vaikuttanut muun muassa Kittilän, Joensuun, Kemin ja Rovaniemen Yrittäjänaisissa sekä Suomen Yrittäjänaisten hallituksessa täydet kuusi vuotta, joista kaksi varapuheenjohtajana. Valtakunnallinen Yrittäjänainen 2018. Suomen hiihtomaajoukkueen hieroja vuodesta 2014.

Suvi West, Utsjoki
Utsjoen Outakoskella nuoruutensa viettänyt ohjaaja, näyttelijä tuli tunnetuksi etenkin tv-sarjasta Märät säpikkäät / Njuoska bittut. Ohjasi vuonna 2016 julkaistun dokumenttielokuvan Minä ja pikkusiskoni (Sparrooabbán).

Anne Kirste Aikio, Inari
Saamelaiskäräjien kieliturvasihteeri., valittiin saamelaiskulttuurin läänintaiteilijaksi vuonna 2016, on toiminut muun muassa Yle Sápmin toimittajana ja alkuperäiskansojen Skábmagovat-filmifestivaalin johtajana. Tunnetaan myös tv-sarjasta Märät säpikkäät.

Laura Arola, Utsjoki
Utsjoen kunnan sivistysjohtaja, joka tekee ammattitaitoista, tutkimukseen perustavaa työtä monikielisen kasvatuksen ja koulutuksen eteen. Lingvisti, monikielisyysekspertti avaa kiinnostavasti arkea kaksikielisyydestä ja erityisesti saamen kielestä perheessä Monikielisyysmietteitä-blogissaan.

Tiina Sanila-Aikio, Inari
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja vuodesta 2015.

Katri Kulmuni, Tornio
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Nousi Lapin vaalipiirin suurimmalla äänimäärällä eduskuntaan kevään 2015 vaaleissa.

Liisa Ansala, Rovaniemi
Rovaniemen kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja, kasvatustieteen tohtori.

Marika Salminen, Kittilä
Energinen ja valovoimainen Kittilän kulttuurisihteeri ja rempseän viihdekuoro Vasitellan johtaja.

Miia Kärnä
miia@lapinloitsu.fi, 044 306 1670
Facebook: @lapinloitsu Instagram: @lapinloitsu Twitter: @Lapin_Loitsu

Saisiko olla silloin tällöin vinkkejä
vaikuttavaan viestintään?

Required

Tietosuojaseloste

MIIA KÄRNÄ
miia@lapinloitsu.fi
044 306 1670

OTA YHTEYTTÄ

Kysy, kommentoi, pyydä tarjous tai ehdota yhteistyötä!

Required
Required
Required